Új mérföldkő a GPS történetében

Új mérföldkő a GPS történetében

Pályára állt a jól ismert és világszerte használt amerikai navigációs rendszer legújabb műhold-generációjának első képviselője.

A GPS (Global Positioning System) Block 3 sorozatának első tagja (GPS 3A-01) egy Falcon-9 hordozórakétával jutott a világűrbe. Ez egyúttal egy másik elsőség is, hiszen a SpaceX rakétája most először indított ilyen nemzetbiztonsági szempontból kiemelkedő jelentőségű űreszközt közvetlenül az Amerikai Légierő (U.S. Air Force, USAF) megrendelésére. A start a floridai Cape Canaveral bázis 40-es indítóhelyéről történt december 23-án, magyar idő szerint 14:51-kor (az öt megelőző napon különböző okok miatt mindig halasztások voltak). A műhold nagy tömege (4,4 tonna), az emelkedés északkeleti iránya és a Légierő által támasztott követelmények miatt (tartalék hajtóanyag a végfokozat légkörbe léptetésére s így az űrszemét mérséklésére) ezúttal a Falcon-9 első fokozatának visszahozatalára nem volt lehetőség.

A GPS Block 3 műholdak első példányának elektromágneses tesztjei a gyártó Lockheed Martin cég denveri üzemében. A műholdnak külön nevet is adtak: a Vespucci az amerika felfedezésében jeleskedő Amerigo Vespucci itáliai utazóra utal. A XVI. század elejétől az ő keresztneve után nevezik Amerikának a földrészt. (Kép: Lockheed Martin)

A GPS Block 3 műholdak első példányának elektromágneses tesztjei a gyártó Lockheed Martin cég denveri üzemében. A műholdnak külön nevet is adtak: a Vespucci az amerika felfedezésében jeleskedő Amerigo Vespucci itáliai utazóra utal. A XVI. század elejétől az ő keresztneve után nevezik Amerikának a földrészt. (Kép: Lockheed Martin) Az egyelőre 10 műholdból állóra tervezett Block 3A sorozat megépítésére a Lockheed Martin kapott megrendelést. További legfeljebb 22 űreszközt (Block 3F) is ők gyárthatnak majd, ezek 2026-tól indulhatnak. A Block 3A első hatos sorozatából 5 műhold pályára állítására a SpaceX nyerte el a megbízást. A több mint félmilliárd dollárba került műhold mintegy 20 ezer km magas, 55°-os hajlásszögű pályán működik majd. A következő GPS Block 3 műhold várhatóan jövő nyáron, egy Delta-4 rakétával indul. A starttal meg szeretnék várni a most felbocsátott új generációs űreszköz összes ellenőrzésének végét. A harmadik Block 3 hold ismét Falcon-9-cel indul, 2019 decemberében. A további startok kevesebb mint fél évente követhetik egymást, de ez még függ a műholdak tényleges üzembe állításának tempójától, a régebbi űreszközök elhasználódásától, így a menetrendet még nem véglegesítették.

Egy GPS Block 3 műhold a Föld körül. (Fantáziakép: Lockheed Martin)

A GPS rendszert a becslések szerint a Földön élő lakosság jelentős része, mintegy 4 milliárd ember használja valamilyen formában navigációra és időmeghatározásra. Legalábbis ennyi lehet a vevőberendezések száma. Nehéz a pontos számot megbecsülni, hiszen a rendszer olyannyira elterjedt – a jármű-navigációtól kezdve az okostelefonokon át a banki tranzakciók pontos időbélyeggel való ellátásáig –, hogy túlzás nélkül kijelenthető: modern társadalmunk a megszokott formájában nem is működne nélküle. Az sem véletlen, hogy más nagyhatalmaknak – Oroszországnak, Kínának és Európának – saját globális műholdas navigációs rendszere van.

A mostani start során nem csupán a szokásos frissítésről van szó a műholdrendszer esetében, amelynek a korábban pályára állított tagjai a véges élettartamuk miatt egy idő után cserére szorulnak. A jelenleg 31 működő űreszközt számláló GPS további fenntartására immár a zavarásnak még jobban ellenálló, még biztonságosabb szolgáltatást nyújtó Block 3 műholdakat indítanak. A navigációs rádiójelek erősségét nyolcszorosára növelték, és a GPS Block 3 holdak megkezdik a polgári felhasználásra tervezett új L1C jelek sugárzását. Így a többi globális navigációs rendszerrel, például a Galileóval való kompatibilitás is javul. Jó időbe beletelik még ugyanakkor, amíg a felhasználók a fejlesztésekből javulást érzékelnek, hiszen egy fecske nem csinál nyarat, a Block 3 sorozat további tagjai nem egy-két éven belül cserélik váltják fel a régebbi GPS műholdakat.

Újdonságára való tekintettel a most felbocsátott GPS műhold előtt hosszú hónapos tesztek állnak. Ha mindennek vége lesz, a rendszer F jelű pályasíkjának 6. számú pozíciójában működő elődjének feladatát veszi át, SV74 jelzéssel. A leváltandó SV43-as régi GPS műhold egyébként a Block 2R sorozat második darabjaként indult, több mint 21 évvel (!) ezelőtt, jócskán túlteljesítve 7 és fél évesre tervezett eredeti aktív élettartamát. Az új Block 3 széria tagjainak névleges élettartama 15 év.

Forrás: urvilag.hu