A Galileo jövője

Ha a műholdas navigáció jövőjébe szeretnénk betekintést nyerni, akkor érdemes az Európai Űrügynökség (ESA) Navigációs Laboratóriumának tevékenységei közé pillantanunk kicsit. A navigációs mérnökök itt a jövő vevőberendezéseinek prototípusait tesztelik, olyan… Read more »

A Galileo és az idő

A világ legprecízebb navigációs rendszere nem csak méter alatti helymeghatározási pontosságot biztosít közel 4 milliárd felhasználója számára, de rendkívül pontos időmeghatározást is kínál. E pontosság megőrzésének elengedhetetlen feltétele az egyes… Read more »

Galileo a Földön

Az ESA újabb Galileo témájú infografikája az európai műholdas navigációs rendszer földi kiszolgáló létesítményeit mutatja be. (1) A Galileo érzékelő állomások a Föld felszínén együtt dolgoznak azon, hogy folyamatosan felügyeljék… Read more »

A Galileo életeket ment

Az ESA infografikája az európai Galileo műholdas navigációs rendszer keresési és mentési funkcióját mutatja be. (1) Azoknak a bajba jutottaknak, akik olyan vészjelzéseket küldenek, amelyek a nemzetközi KOSZPASZ-SARSAT rendszerhez kapcsolódnak,… Read more »

Galileo az űrben

Az ESA infografikáján a Föld körül keringő Galileo navigációs műholdak fő külső részegységei láthatók. A Galileo Európa legnagyobb műholdas konstellációja és a világ legpontosabb navigációs rendszere, amely méteres pontosságú helymeghatározási… Read more »

A Galileo növekedése

Egy évtizede történt az első helymeghatározás vele, napjainkra a Galileo lett a világ legpontosabb műholdas navigációs rendszere. Bár lehet, hogy sokan nincsenek tisztában vele, de jelenleg közel 4 milliárd olyan… Read more »

Még pontosabb Galileo

Az európai műholdas navigációs rendszer új szolgáltatása segít a még pontosabb helymeghatározásban. A Galileo képességei az új nagy pontosságú szolgáltatásnak (HAS – High Accuracy Service) köszönhetően ismét bővültek. A szolgáltatás… Read more »

A Galileo műholdak tesztelése

A Galileo, Európa műholdas hely- és időmeghatározó konstellációja mára a világ legpontosabb műholdas navigációs rendszerévé nőtte ki magát. A Galileo napjainkban már több mint 3,5 milliárd felhasználó számára biztosít méteres… Read more »