Nicole, Zofia, Alexandre és Irina

Nicole, Zofia, Alexandre és Irina

Ha a címből nem volna világos, itt a megfejtés: négy új európai Galileo navigációs műhold indult – egyszerre, egy Ariane-5 rakétával.A nevek eredete, hogy évekkel ezelőtt minden európai uniós tagországban gyermekrajzversenyeket hirdettek, és a győztesek keresztneveit kapta meg egy-egy navigációs műhold. Ezúttal az osztrák, a lengyel, a portugál és a román nyertesről elnevezett űreszközök kerültek az Ariane-5 ES rakéta orrkúpja alá. A műholdak indítási tömege egyenként 715 kg.

November 30-án helyezték rá orrkúpot a négy műholdat szállító adapterre a Francia Guyanában fekvő Kourou űrközpont szerelőcsarnokában. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Video du CSG / J.M. Guillon)

Az Ariane-5 rakéta idei hatodik és egyben utolsó (VA240 jelzésű) startjának időpontja december 12-én, magyar idő szerint 19:36 volt. A megszokott helyszín a francia guyanai Kourou. A négy új Galileo műhold közepes (közel 23 ezer km-es) magasságú pályára kerül, ahol csatlakozik a konstelláció már működő 18 tagjához. A műholdak közel 4 órával a start után önállósulnak.

A mostani indítás szinte pontosan egy évvel követi az európai műholdas navigációs rendszer kezdeti szolgáltatásainak meghirdetését. Tekintettel a műholdak számára, a Galileo lefedettsége még nem globális. De ami késik, nem múlik. Hamarosan eljön az idő, amikor rendelkezésre áll majd legalább 24 működő űreszköz, ami alapfeltétele a teljes szolgáltatás beindításának. A mostani start egyszerre 4 műholddal fontos lépés ezen az úton. A következő alkalommal ugyancsak egy Ariane-5 rakétát használnak majd további négy Galileo-hold indítására. Ennek időpontja jővő ilyenkorra, 2018 decemberére várható.

A Galileo 19., 20., 21. és 22. műholdjainak startelőkészületei és egy novemberi interjú (angolul) Paul Verhoeffal, az ESA navigációs programjainak igazgatójával. (Forrás: ESA)

A Galileo hely- és időmeghatározó szolgáltatásainak pontossága a mérések szerint kitűnő. A rendszert az Európai Bizottság megbízásából kiépítő Európai Űrügynökség (ESA) szerint egyenesen a legjobb, ha a többi globális navigációs műholdrendszerrel – a legismertebb amerikai GPS-szel, vagy az orosz GLONASSZ-szal és a kínai Beidou-val – hasonlítjuk össze. Ami a Galileót egyedivé teszi a globális navigációs műholdrendszerek között, hogy nem katonai irányítás alatt működik.

Forrás: Urvilag.hu