Két Galileo műhold leszállítva

Két Galileo műhold leszállítva

Alig telt el 5 hónap a legutóbbi Galileo start óta, de május 4-én újabb két műhold landolt a Francia Guyanában található légikikötőben.A műholdak felbocsátására a tervek szerint 2018. július 25-én fog sor kerülni, amivel a Galileo műholdcsalád létszáma 26-ra fog bővülni.

A műholdak Luxemburgból való szállításáról a tavalyi évhez hasonlóan egy Boeing 747-es gondoskodott. A cél a Francia Guyanában lévő Cayenne repülőtere volt, ahonnan megfelelően légkondicionált konténerekben az utuk egyből a Kourouban található űrközpont tisztaszobájába vezetett. Itt fogják ugyanis a műholdakat felkészíteni és felcsatlakoztatni arra az Ariane-5 rakétára, amely már egy héttel ezelőtt hajóúton megérkezett.

 A Galileo 23. és 24. sorszámú műholdjainak megérkezése a Cayenne-ben található  Félix Eboué repülőtérre. (Kép: ESA / P. Muller) 

A még konténerben lévő két Galileo műhold kirakodása a nemrég érkezett Boeing 747-esből. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Optique Video du CSG / P. Baudon)

A tavaly decemberi felbocsátáshoz hasonlóan az Airane-5-tel egyszerre négy műhold fog Föld körüli pályára állni, így emiatt a hónap végére még két Galileo műhold érkezése várható. Júliusra az eddigi 22 űreszközből álló konstelláció már meg is haladja a teljes lefedettséghez szükséges 24 műholdat, ami azt jelenti, hogy immáron két tartalék műhold is üzemelni fog. Az esetleges pótlás biztosítására nagy szükség is van, hiszen a 2011-ben pályára állított első Galileo műholdak életideje a végéhez közeledik. Éppen ezért tavaly júniusban az Európai Űrügynökség illetékesei további 12 műhold legyártására kötöttek szerződést, amivel pedig folyamatosan biztosítva lesz a már évek óta üzemelő Galileo műholdak cseréje.

Forrás: esa.int