A start helyén a két újabb Galileo műhold

A start helyén a két újabb Galileo műhold

Egy hónappal az első két Galileo műhold megérkezése után a Francia Guyanában található légikikötő újabb két űreszközt fogadhatott, amivel teljessé vált a július 25-én felbocsátani kívánt műholdnégyes.A tavalyi évhez hasonlóan egyszerre négy műhold áll Föld körüli pályára az Arianespace űrvállalat Ariane-5 hordozórakétájával.

A 25. és 26. sorszámú Galileo műhold kirakodása a Boeing 747-es repülőgépből. (Kép: ESA / P. Muller)

A műholdpáros a már megszokottakhoz hasonlóan a luxemburgi repülőtérről indult útnak egy Boeing 747-es fedélzetén, majd június 1-jén a Félix Eboué repülőtéren landolt Francia Guyanában. A műholdakat ezt követően teherautóval szállították át abba az S1A előkészítő csarnokba, ahol már egy hónapja zajlik a május 4-én megérkezett 23. és 24. sorszámú Galileo műhold felkészítése.

A műholdak tárolását biztosító konténer átemelése a szállító kamionra. (Kép: ESA / P. Muller)

A Galileo műholdakat az Ariane-5 VA244 jelű hordozórakéta fogja 23 222 km magasságú pályára juttatni. A rakéta összeszerelése hamarosan elkezdődhet, hiszen a múlt hónapban tengeri úton már megérkezett a rakéta fő egységeként is tekinthető kriogén első fokozat (EPC, Etage Principal Cryogénique).

A kriogén első fokozat megérkezése a Pariacabo kikötőbe. (Kép: ESA / CNES / Arianspace / J.M. Guillon)

A két Galileo műhold megérkezését követően már csak azok előkészítése következik majd. Ekkor fogják ugyanis a négy műholdat egymáshoz illeszteni, majd az Ariane-5 orrkúpjába helyezni. A felbocsátás pedig minden bizonnyal az eddigiekhez hasonlóan sikeresen fog zajlani, amivel a Galileo műholdas navigációs rendszer 26 tagúra fog bővülni.

Forrás: esa.int