Galileo műholdak már okostelefonról is

Galileo műholdak már okostelefonról is

Az elmúlt időszakban az ESA mérnökei egy verseny keretén belül olyan Androidon működő alkalmazást dolgoztak ki, amely amellett, hogy a Galileo műholdak segítségével végez helymeghatározást, a kiterjesztett valóságnak köszönhetően a műholdakat valós időben is nyomon tudja követni a égbolton.

A kiterjesztett valóság tulajdonságait kihasználva a műholdak valós időben láthatóak az égbolton (ESA technológiai központja, Hollandia). (Kép:ESA)

Paulo Corsta, az ESA rádiónavigációval foglalkozó mérnöke szerint az alkalmazás fejlesztése teljes mértékben önkéntes alapon történt. A céljuk egy olyan mobilon működő alkalmazás létrehozása volt, amely a mobilkészülék égbolt felé navigálásával a Galileo műholdak aktuális pozícióját és tulajdonságait is megfigyelhetővé teszi. Az alkalmazás helymeghatározás felöli részét Paulo tervezte, míg társa Tim Watterton volt az, aki az alkalmazás alap struktúrájának a kidolgozásáért volt felelős. Tim szerint a műholdak valós idejű helyzetét az úgynevezett ephemeris adatok teszik lehetővé. Ezek tartalmazzák ugyanis a műhold keringési pályaadatait, amely alapján adott időpontra és földrajzi pozícióra vonatkoztatva a műholdak azimut és magassági szögei nagy pontossággal kiszámíthatóvá válnak.

Az alkalmazás használata során egy adott műhold zöld színnel mutatkozik, ha a készülék fogja a műhold jeleit (ekkor elérhetővé válnak a műhold tulajdonságai is), míg pirossal színnel láthatóak azok, amelyek jelenleg nem megfelelő pályán haladnak. Sárgával jelölve pedig abban az esetben vannak, amikor a műholdak ugyan sugározzák a jeleket, azonban a készülék különböző terepi okokból kifolyólag azokat nem tudja észlelni.

A mobil alkalmazás jelenleg még tesztelés alatt van, azonban a készítők remélik, hogy mihamarabb elérhetővé válhat a Android Play áruházában.

Forrás: esa.int