Galileo applikációs verseny 2019

Az okostelefonokban lévő vevőegységek rendszeresen használják a Galileót, más műholdas navigációs rendszerekkel együtt…

…úgy mint az orosz GLONASSZ-szal, az amerikai GPS-szel és a kinai Beidouval. A legtöbb ilyen vevőegység azonban „fekete dobozként” működik, a pozíciók ugyan elérhetőek a felhasználó számára, de anélkül, hogy lehetőséget kapnánk a konstelláció kiválasztására. Az újabb androidos okostelefonok esetében viszont már lehetővé vált a pozíció kiszámításához használt nyers mérési jelek elérése is, ezzel pedig megnyílt az út az olyan alkalmazások fejlesztéséhez, ahol már a kívánt műholdas konstelláció kiválasztható. A legutolsó modellek ezen kívül lehetővé teszik a kétfrekvenciás műholdas navigáció használatát, ami nagy fellendülést jelent a helymeghatározás pontosságának növelésében, mivel ez a megoldás segít a jelek terjedési hibáinak kiküszöbölésében, például az épületekről visszaverődő jelek többutas terjedéséből eredő pontatlanságot ilyen módon csökkenteni lehet.

Az egy- és kétfrekvenciás megoldás közti különbség. (Kép: GSA)

Ezekre a feltételekre építve az ESA applikációs versenyt hirdetett többek között az Európai Bizottság és a Google támogatásával is a háta mögött, ahol a cél egy olyan okostelefonos alkalmazás megalkotása volt, amely kihasználja a Galileo kétfrekvenciás jeleit. A verseny döntőjét áprilisban a Hollandiában található ESA ESTEC központban rendezték meg. A csapatok olyan appokat hoztak létre, amelyek kihasználják az Android 8.0 alatt futó okostelefonok kétfrekvenciás helymeghatározó képességeit. A verseny szlogenje ezért is lett a Galileo give mE5, utalva a Galileo E1 és E5 frekvenciáira.

A győztes kiválasztása műszaki véleményezésen és a zsűri szavazatán alapult, de járt különdíj a leginnovatívabb applikációnak is, illetve egyet pedig a közönség szavazatai alapján osztottak ki.

A győztes GADIP3 (GNSS Android-based Dual Frequency Iono-estimating Precise Point Positioning) applikáció lehetővé teszi a felhasználóknak a megbízható helymeghatározást valós időben az általuk kiválasztott konstellációval, de lehetőséget nyújt még az adatok naplózására is későbbi elemzésekhez. A csapat célja az applikáció megalkotásakor az volt, hogy a kétfrekvenciás jelek segítségével a felhasználók közelebb kerüljenek a pontosabb, akár méter alatti helymeghatározáshoz. A győztes csapat tagjai több mint 120 órányi adatot elemeztek ki statikus és mozgó tesztekből is, hogy olyan feldolgozási megközelítést dolgozhassanak ki, amely elveti az alacsony szögből érkező és magas zajviszonyból származó jeleket.

A második helyezettek a NavGate nevű alkalmazás kivitelezői lettek. Az applikáció felhasználói címkével láthatnak el helyszíneket, amit valamilyen szempontból érdekesnek, izgalmasnak találnak és ezek az úgynevezett geotagek mások számára is láthatóak lesznek. Az alkalmazás potenciálisan bármire használható a jó ételek megtalálásán át a kitűnő horgászhelyek felfedezéséig.

A harmadik helyezést a Step with GNSS applikációt megalkotó csapat érte el. Az alkalmazás célja, hogy adatokat gyűjtsön a felhasználó útvonalairól, ezeket a felhasználó később visszanézheti, de a nyers mérési adatok kutatók számára is elérhetőek lesznek.

A leginnovatívabb applikáció és egyben a közönségdíj nyertese is az Inari alkalmazás lett. Az applikáció lehetővé teszi a felhasználó számára a különböző pozicionálási módok kiválasztását, személyre is szabhatóak azok, de kiválaszthatja, melyik algoritmust és korrekciót szeretné használni, ahogyan azt is, hogy melyik konstellációt és jelfrekvenciát kívánja alkalmazni. Mindezen felül az app rávilágít arra is, hogy a jelek külső zavarása befolyásolhatja a helymeghatározás pontosságát.

A nyertes alkalmazások hamarosan nyilvánosan is elérhetőek lesznek minden érdeklődő számára.

Forrás: esa.int