Újra elérhető a Galileo kezdeti szolgáltatása

A Galileo műholdas navigációs rendszer földi infrastruktúrájában lévő berendezés meghibásodásából adódóan a szolgáltatásokban jelentős kiesés történt 2019. július 11–18 között.

A szolgáltatást július 18-ra sikerült helyreállítani, habár kisebb ingadozások és kimaradások még előfordulhatnak a későbbiekben is.

(Kép: GSA)

A technikai incidenst a Galileo irányítórendszerében lévő berendezés meghibásodása okozta, amely a pálya- és órabecslésekért felelős. A műholdak pozíció- és óraadatcsomagokat továbbítanak a Földre, de a Galileo feldolgozórendszer hibájának köszönhetően a számítások rossz dátumon alapultak, így hibás időbélyegek születtek. Ez nem a műholdak meghibásodását jelenti, az onnan érkező jelek pontosak voltak, a földi adatfeldolgozás során a pozíciók viszont nem frissültek valamilyen okból kifolyólag. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a kiesés ennek ellenére nem érintette a Galileo vészhelyzeti (Search and Rescue) szolgáltatását, így a bajba jutottak segítségére tudtak sietni ez idő alatt is.

A meghibásodást egy szakértőkből álló csapat – melynek tagjai különböző szervezetektől érkeztek – megállás nélkül próbálta megoldani, hogy minél hamarabb visszaállíthassák a Galileo szolgáltatásait a megfelelő minőségi szintre. Ezen kívül felállítottak egy független vizsgálóbizottságot is az eseményt kiváltó okok azonosításának érdekében, hogy a jövőben ez ne fordulhasson elő újra.

A Galileo 2016 decembere óta üzemelteti kezdeti szolgáltatásait. Ebben a fázisban még egyelőre a Galileo jeleinek vétele más műholdas navigációs rendszerekkel együtt használható, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a mostanihoz hasonló technikai jellegű problémákat észleljék még mielőtt a rendszer teljes kiépítettsége megtörténne. A következő fázisba lépve már, a teljes kiépítést követően azonban a Galileónak önállóan is, más navigációs rendszerektől függetlenül is működőképesnek kell lennie.

Több mint 100 millió eszköz képes a Galileo jeleinek vételére, de a kiesésből a felhasználók szerencsére egyelőre nem sokat érzékelhettek, mivel mindegyik eszköz úgy van megtervezve, hogy egy esetleges probléma során automatikusan térjenek át egy másik platformra, például a GPS rendszeréhez. Enélkül viszont ez a mostani probléma hatalmas gondot okozhatott volna.

Forrás: gsa.europa.eu; wired.com