Galileo-történeti ülés

Rövid összegzés az Európai Űrügynökségtől (ESA) az 500. Galileo mérnöki testületi ülés után.

A 2020. év végén tartott 500. Galileo mérnöki testületi ülés nagy mérföldkőnek számít az európai navigációs műholdrendszer, a Galileo első generációja történetében. A 2008-as első ülés óta összesen 26 Galileo műhold készült el, lett tesztelve és pályára állítva, amit a következő évtizedben várhatóan még további 12 műholddal fognak kiegészíteni. Ezeket az új műholdakat jelenleg öntik végső formájukba a gyártó OHB Systems cégnél, a németországi Brémában, majd ezt követően Hollandiába, az ESA ESTEC (European Space Research and Technology Centre) központjába fogják őket átszállítani, hogy tesztelhessék őket.

Egy Galileo műhold makettje az oberpfaffenhofeni irányító központban. (Kép: GSA)

EAz elmúlt 12 évben ezen kívül létrehozták és működőképessé tették a földi kiegészítő rendszert is. A Galileo kezdeti szolgáltatása 2016 decemberében indult el és mára a világ legpontosabb műholdas helymeghatározó rendszerévé nőtte ki magát, kiszolgálva több mint másfél milliárd okostelefont és egyéb eszközöket. Mindez nem jöhetett volna létre a rendszeres mérnöki testületi ülések nélkül, ahol az összegyűlt műszaki szakértők a Galileo projekt technikai alapjának fenntartását, felülvizsgálatát és fejlesztési célját szem előtt tartva gyűltek össze. Ez a technikai alap felelős a Galileo infrastruktúrájának, vagyis az űr- és földi szegmens, illetve az ezekhez kapcsolódó műveletek megvalósításáért.

L sávú navigációs antenna. (Kép: Galileo GNSS)

LEzután is, az ESA és az ipari szereplők minden releváns tudományterületről azon fognak dolgozni, hogy még jobb és újabb szolgáltatásokkal bővíthessék a már meglevőket. A testület munkája ezt követően sem marad abba, sőt kiegészül a folyamatban lévő Galileo második generációéval, amelyet az évtized második felére terveznek működésbe hozni.

Forrás: esa.int