Tesztelik a Galileo hitelesítő szolgáltatását

A rendszer képes biztosítani a felhasználót, hogy a kapott adatok valóban a Galileótól származnak és nem módosultak.

A Galileo OSNMA (Open Service Navigation Message Authentication) egy olyan nyílt szolgáltatású hitelesítési mechanizmus, amely lehetővé teszi a GNSS vevők számára a navigációs információk hitelességének ellenőrzését, biztosítva a felhasználót, hogy a kapott adatok valóban a Galileótól származnak és semmiképpen sem módosultak.

A Galileo műholdak 2020. november 18-án kezdték meg tesztelési célból a hitelesítési adatok továbbítását. Ennek során a vevők már első alkalommal is sikeresen számolták ki hitelesített pozíciójukat. Ezidáig amikor egy műhold a navigációs és időadatokat terjesztette, nem volt mód rá, hogy megbizonyosodhassunk róla: a kapott adatok valóban a látszólagos kezdeményezőtől származnak. Enélkül az adatok hamisíthatóak voltak, ami félrevezethette a felhasználókat a helyzetükkel kapcsolatban. Ez súlyos következményekkel is járhat.

A műholdas navigációs jelek akár meg is zavarhatók. (Kép: Qascom)

Az OSNMA üzeneteket a Galileo műholdak sugározzák az aktuális navigációs üzenet tartalékbitjeinek segítségével. A legelső tesztek során nyolc műholdat használtak fel a kísérlethez. Azóta kisebb megszakításokkal a tesztek tovább folytatódtak és az elkövetkező néhány hónapban is tovább zajlanak.

A sikeres belső tesztelési szakasz lezárulta után nyilvános megfigyelési időszak következik majd, amelyben a hitelesítési adatok nyilvánosan is hozzáférhetőek lesznek. A szakasz előkészítése során az ehhez szükséges dokumentumokat és útmutatókat közzéteszik a felhasználók számára. Ez lehetővé teszi majd a gyártók és alkalmazásfejlesztők számára is, hogy saját termékeiket elkészíthessék és tesztelhessék.

Forrás: gsa.europa.eu