10 éves a Galileo

Európa saját műholdas navigációs rendszere, a Galileo mára a Föld legpontosabb, legprecízebb, méteres pontosságot elérő műholdas navigációs rendszerévé vált, amely bárhol elérhető.

Amellett, hogy nélkülözhetetlenné vált a helymeghatározásban, a kereső és mentő szolgáltatásával (SAR, Search and Rescue) fontos szerepet játszik a vészhelyzetekben is. Életeket menthet, hiszen vészhívásokat továbbít a kereséshez a mentőcsapatoknak.

Jelenleg 26 Galileo műhold kering Föld körüli pályákon, 23 222 km-es magasságban. A legelsők közülük 2011. október 21-én indultak útjukra, amit a következő években – 2018-ig – kilenc további indítás követett. A felettünk keringő műholdakat egy elengedhetetlen globális állomáshálózattal rendelkező földi kiegészítő rendszer támogatja a felszínen.

A Galileo fejlődése és terjeszkedése nem áll meg ezen a ponton, a rendszer egésze tovább növekedik, mivel a Galileo első generációs műholdjainak harmadik sorozata a közeljövőben fog csatlakozni a már meglévőkhöz. Az első kettő ezek közül már a Francia Guyana-i űrkikötőben van, indításra várva. Ezek a következő hónapban, 2021 novemberében pályára is állnak. Ezen kívül a Galileo második generációjának fejlesztése is megkezdődött. Az új műholdak még korszerűbb, még jobb képességekkel fognak rendelkezni, így újabb szolgáltatásokat is lehetővé tesznek majd. Az első ilyen műholdat várhatóan 2024-ben indítják el.

A Galileo első évtizedéről. (Forrás: ESA)

A Galileót az Európai Unió finanszírozza és az Európai Űrügynökség fejlesztése alatt áll.

Forrás: esa.int