Javuló helymeghatározás a két újabb műholddal

Nemrég két újabb műhold csatlakozott az európai Galileo működő konstellációjához, jeleket kibocsátva több mint hárommilliárd felhasználó részére szerte a Földön.

Az újabb műholdak csatlakozása által bizonyíthatóan nőtt a helymeghatározás pontossága és javult az adatok továbbítási teljesítménye is az egész Galileo rendszerben.

A 27-es és 28-as Galileo műholdakat a tavalyi év legvégén bocsátották fel, majd pályára állás után számos teszt alá vetették őket. A vizsgálatok alatt világossá vált, hogy a műholdak különösen jól teljesítenek, az eddigi legjobban az egész konstellációt is tekintve. Így a szolgáltatásba való belépésük jelentősen javította a helymeghatározás pontosságát, és ebből kifolyólag az egész Galileo rendszer teljesítményét is.

A nyári, sikeres tesztkampány lezajlását követően ez a két új műhold lett az első közvetítője a modernizált, frissített navigációs üzeneteknek, ami három területen is javulást eredményezett a Galileo felhasználóinak. A megújult verziónak köszönhetően gyorsabb lett a navigációs adatok vétele, ami a felhasználók számára a gyorsabb fix pozíció elérésénél vált tetten érhetővé. Ezen kívül fokozottabb lett a teljesítmény az olyan kihívást jelentő környezetekben is, mint például a városközpontok, ahol a magasabb épületek akadályozhatják a műholdak elérhetőségét. Valamint könnyebbé vált a hozzáférés a navigációs üzenetek időzítési információihoz is.

(Kép: EUSPA)

Az újabb típusú navigációs üzenetek létrehozásához új szoftverre is szükség volt, ez elsősorban az olaszországi Thales Alenia Space csapata fejlesztésének köszönhető. A tesztkampány nélkülözhetetlen volt az üzembe állítás előtt, hiszen meg kellett vizsgálni, hogy a Galileo rendszerének minden egysége képes-e az üzenetek feldolgozására, beleértve a vevőkészülékeket is. Miután megerősítést nyert a rendszer megfelelő működése, a műholdakat augusztus 29-én visszaállították a szolgáltatásba, így ezek után már a felhasználók is élvezhetik a kezdeti pozíciónak a korábbihoz képest kétszer olyan gyors meghatározását. Az új szoftver alkalmassága következtében a jövőben nem csak az eddig még fel nem bocsátott műholdakra fogják ezt a típust alkalmazni, hanem 2022 októberétől a már pályára állított műholdakra is elkezdték feltölteni azt.

Forrás: esa.int