A Galileo életeket ment

Az ESA infografikája az európai Galileo műholdas navigációs rendszer keresési és mentési funkcióját mutatja be.

(Kép: ESA / F. Zonno)

(1)
Azoknak a bajba jutottaknak, akik olyan vészjelzéseket küldenek, amelyek a nemzetközi KOSZPASZ-SARSAT rendszerhez kapcsolódnak, a műholdakon keresztül észlelik az SOS üzeneteiket és továbbítják azokat a megfelelő kutató-mentő hatóságoknak.

(2)
A zseblámpa méretű vészjelző 406 MHz rádiófrekvencián sugároz. A jelet a rendszerben közreműködő műholdak veszik, amelyek közül a Galileo a legnagyobb résztvevő.

(3)
Egyedülálló módon az úgynevezett Return Link szolgáltatáson keresztül a Galileo műholdak tájékoztatják a bajba jutottakat, hogy vészjelzésüket megkapták.

(4)
A jeleket regionális központok felé továbbítják szerte a világon. Négy ilyen állomást építettek a Galileo rendszer részeként, hármat Európa szélső pontjain, egyet pedig az Indiai-óceánon.

(5)
Ezek az állomások továbbítják aztán az információkat a legközelebbi kutató-mentő helyszínre, hogy segítséget küldjenek. A cél, hogy egyetlen leadott vészjelzést kevesebb mint 10 percen belül 5 km-es pontossággal be lehessen határolni. A lokalizálást követően pedig értesítik a bajba jutottat a segítség elindulásáról. A Galileo közreműködésével már több ezer életet sikerült megmenteni.

Forrás: esa.int