Április 6.: GPS hét átfordulás!

2019. április 6-át a GPS felhasználóknak érdemes megjelölni a naptárukban, ugyanis a dátumot követően néhány GPS készülék furcsán kezdhet el viselkedni.

A problémát az jelenti, hogy a műholdak a GPS hét számát egy 10 bites formátumban küldik meg a navigációs jellel a vevőkre, így az legfeljebb 1024 hét lehet, ami megközelítőleg 19,7 évnek felel meg. Minden ilyen 19,7 éves periódust egy “korszakként” értelmezhetünk. Egy-egy ilyen időszak végén a GPS hét száma nullázódik, a számlálás újrakezdődik – vagyis egy új korszak indul.

Az első ilyen időszak 1980 januárjában kezdődött, majd 1999. augusztus 21-én ért véget. Ahogy április 6-án elérjük a második periódus végét, néhol problémákat tapasztalhatunk, előfordulhat, hogy egyes vevők, vagy rendszerek nem tudnak megbírkózni a problémával.

A bonyodalmak elkerülésére 2018 áprilisában az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Minisztériuma emlékeztetőt adott ki, hogy a GPS felhasználók tisztában legyenek a helyzettel. Bármilyen változtatás, módosítás vagy egyéb intézkedés végső soron a felhasználó felelőssége, ezért a minisztérium erősen ajánlja a kritikus eszközök tulajdonosainak és üzemeltetőinek, hogy készüljenek fel a nullázódásra.


Kire lesz hatással az esemény?


A lista hosszú és változatos lehet: a pénzügyi piacok, energiatermelő vállalatok, ipari ellenőrző rendszerek ugyanúgy érintettek lehetnek, mint a vezetékes és mobil kommunikációs hálózatok.
Valójában azonban, mivel a nullázódás második alkalommal fog megtörténni, a legtöbb gyártó felkészült rá, így az új GPS vevők már képesek áthidalni ezt a problémát, tehát azokra egyáltalán nem lesz hatással a jelenlegi, “korszak végi” helyzet.

Nehézségek viszont abban az esetben előfordulhatnak, ha a vevők már 10-15 éve firmware frissítés nélkül üzemelnek. Az alábbi linken ellenőrizhető, mely eszközök lehetnek érintettek: kb.unavco.org
A körülmény egyébként nem befolyásolja a vevők navigációs képességét, mindössze elképzelhető, hogy olyan hét, hónap, vagy év időbélyegeket hoz létre, amelyek hibásak.

Egyebek mellett ennek a problémának a kiküszöbölésére is folyamatban van egy több milliárd dolláros frissítési program, ami javítaná a globális helymeghatározó rendszer teljesítményét. Ez magával hozná a 10 bites formátum 13 bitesre való növelését, amivel kb.157 év hosszúságúra növekedhetne egy-egy ilyen korszak.

Fontos megjegyezni, hogy más GNSS-ket, globális navigációs műholdrendszereket, mint például az orosz GLONASS, az európai Galileo, vagy a kínai BeiDou ez a probléma nem érinti.

Forrás: gps-repeaters.com