Két Galileo hold érkezett Francia Guyanába

Még az év vége előtt indulnak a világűrbe, egy másik párossal együtt, egy Ariane-5 rakétával.

Az európai Galileo navigációs műholdrendszer legújabb két darabja nemrég landolt egy Boeing 747-es szállító repülőgép fedélzetén Cayenne légikikötőjében, közel a Kourouban található űrbázishoz. Innen startolnak majd a Föld körüli pályára, ha megtörténnek a még hátralevő előkészületek is. A Galileo 19. és 20. sorszámú holdjai szeptember 18-án indultak Luxembourg repülőteréről Dél-Amerikába. A következő kettő hamarosan csatlakozik hozzájuk a kouroui szerelőcsarnokban.

 

Két felbocsátandó Galielo műhold érkezése: Félix Eboué Repülőtér, Cayenne, Francia Guyana, 2017. szeptember 18. (Kép: ESA / P. Muller)

A Galileo navigációs műholdrendszer hivatalosan tavaly december 15-étől nyújtja kezdeti szolgáltatásait. Ez azt jelenti, hogy még nincs pályán a teljes kiépítettséghez elegendő 30 műhold (három különböző pályasíkban 8-8 aktív és 2-2 működőképes tartalék), a rendszer lefedettsége a 18 eddig felbocsátott űreszközzel még nem globális. A már legyártott első 26 műholdon túl idén adtak le újabb 8 űreszközre szóló megrendelést. Ebben az évben még nem állítottak pályára egy új Galileo holdat sem. A decemberre tervezett négyes start lesz egyébként a második alkalom, amikor Ariane-5 rakétát használnak. Korábban kettesével, orosz Szojuz rakétákkal álltak pályára az európai navigációs holdak, ugyancsak a Francia Guyanában fekvő Kourouból.

Műhold a konténerben, a repülőgépből való kirakodáskor  (Kép: ESA / P. Muller)

 

Forrás: Űrvilág.hu

Vélemény, hozzászólás?