Még pontosabb Galileo

Az európai műholdas navigációs rendszer új szolgáltatása segít a még pontosabb helymeghatározásban.

A Galileo képességei az új nagy pontosságú szolgáltatásnak (HAS – High Accuracy Service) köszönhetően ismét bővültek. A szolgáltatás világszerte elérhető bárki számára, aki megfelelő vevőkészülékkel rendelkezik a helymeghatározáshoz. Az új szolgáltatás használatával a vízszintes pozíció megállapításánál a pontosság kevesebb mint 20 cm-re javult, míg magassági értékek tekintetében ez a pontosság 40 cm alá csökkent.

(Kép: EUSPA) :

2023. január 24-én Brüsszelben, az Európai Űrkonferencián jelentették be a felhasználók részére, hogy a HAS a tesztelésekkel eltöltött hónapok után végre elérhetővé vált, követve az elmúlt időszak fejlesztéseit, amelyek itt nem érnek véget, hiszen a következő műholdak felbocsátásával is újabb és újabb javítások lesznek majd elérhetőek a Galileo szolgáltatásában.

Az új szolgáltatás korrekciói a Galileo már eddig is meglévő E6 sávjának jeleiben beágyazottan érkeznek meg a felhasználókhoz, ez a sáv azonban az okostelefonokon, vagy más egyéb tömegtermékeken keresztül nem elérhető, csak a magasabb szintű vevőkészülékek számára hozzáférhető. Természetesen az internet segítségével rendelkezésre áll, így lehetőség nyílik szélesebb körben is az alkalmazására.

A 28 műholdat magába foglaló Galileo már eddig is a világ legprecízebb műholdas navigációs rendszere volt a nyílt szolgáltatásának köszönhető méteres pontosságával, azonban a cél, hogy az új szolgáltatással és a folyamatos javításokkal olyan nagy pontosságot igénylő ágazatok is, mint a precíziós mezőgazdaság, az erőforrás-kutatás, a vízrajzi felmérések, vagy akár a robotika és az önvezető járművek irányába is megfelelő pontosságot szolgáltathassanak.

A pozíciónk meghatározása során számos tényező késleltetheti a műholdról a vevőkészülékekbe érkező jelet, így csökkentve helymeghatározásunk pontosságát. Az egyik ilyen késleltető közeg az ionoszféra, amely Földünk légkörének felső, elektromosan töltött részecskéket tartalmazó rétege. Azért, hogy ez kiküszöbölhető legyen, a Galileo megfigyelőállomások felelősek, amelyek világszerte folyamatos megfigyelés alatt tartják a műholdakat és az onnan érkező jeleket, így képesek azok korrigálására. A HAS jobb eredményéhez ezeken kívül a madridi GNSS Szolgáltató Központ is hozzájárul, ahonnan további korrekciók érkeznek. A Galileo nyílt szolgáltatásához képest az új szolgáltatás esetében a korrekciók jóval gyorsabban és nagyobb gyakorisággal elérhetőek. Két szolgáltatási szinten teszik lehetővé a minél pontosabb pozíció-meghatározást. Az első szinten már most elérhetőek a műholdak pálya- és órahibáinak javításai. A tervezett második szint pedig már az ionoszféra korrekcióit is tartalmazza, ami további földi állomások bevonásával válik elérhetővé Európa területén.

Forrás: esa.int